bimber

Strona Główna 
Forum
News
Teoria
Aparatura
Budowa
Produkcja
Galeria
Linki
Download

vsop
bimber_hobby
wendliny_domowe
przerwa
FAQ Czarnej Oliwki

UWAGA! Ponieważ portal O2.pl usunął temat, poniższe linki nie są już aktualne. Pozostawiam jej jednak dla ogólnej informacji czego można doszukać się w archiwum Oliwki. Wiedza nie zginęła, jest dostępna na forum w temacie
Kopia 169 stron Oliwki



Na forum kuchnia.o2.pl zaistniała dyskusja w temacie:

JAk otrzymac spirytus...znaczy jak go zrobić ??? P

Poniżej znajdują się linki do poszczególnych tematów, które można traktować jak coś w rodzaju swoistego FAQ (zaktualizowano tematy do strony 139).



1410 - co to znaczy? [04.03] 19:06 (str. 02)
Bimber jako paliwo [08.03] 12:10 (str. 120)
Chłodnica (kondenser) [07.09] 19:36 (str. 28)
[08.09] 11:44 (str. 28)
[08.09] 13:34 (str. 29)
[19.11] 14:40 (str. 55)
[13.01] 15:45 (str. 85)
Chłodzenie wody w obiegu zamkniętym [26.09] 22:32 (str. 34)
[27.09] 00:17 (str. 34)
[27.09] 14:23 (str. 35)
[05.02] 20:41 (str. 103)
Destylacja ciągła [07.12] 14:23 (str. 62)
Destylacja - praktyka [19.08] 16:51 (str. 18)
Destylacja - teoria [01.05] 11:30 (str. 04)
Destylacja - przemysłowo [16.03] 18:47 (str. 124)
Drożdże - ile używać? [05.05] 21:51 (str. 05)
[22.10] 11:15 (str. 45)
Drożdże - jak zrobić matkę drożdzową [29.10] 17:51 (str. 51)
Drożdże - matka drożdzowa w.g. CO2[04.02] 12:39 (str. 103)
Drożdże - jakich używać? [02.05] 11:51 (str. 05)
[10.05] 20:14 (str. 06)
[09.08] 12:08 (str. 16)
[10.08] 16:16 (str. 16)
[06.09] 10:24 (str. 27)
[05.10] 14:25 (str. 38)
[05.10] 16:37 (str. 38)
[17.10] 16:09 (str. 42)
[18.11] 00:36 (str. 54)
[23.11] 22:12 (str. 56)
[29.11] 22:54 (str. 59)
[22.12] 10:28 (str. 72)
[05.01] 22:43 (str. 78)
[15.03] 18:03 (str. 123)
Drożdże gorzelniane [29.11] 15:03 (str. 58)
[29.11] 21:00 (str. 58)
[07.01] 16:34 (str. 79)
[27.01] 17:48 (str. 98)
[15.03] 20:39 (str. 124)
Drożdże - TURBO[03.03] 11:07 (str. 117)
[07.03] 17:52 (str. 119)
[07.03] 21:52 (str. 119)
Enzymy do zacierania[27.01] 18:03 (str. 98)
Fermentacja - co powstaje w wyniku ~[29.07] 01:13 (str. 14)
[29.07] 18:10 (str. 14)
Głowica Nixon-Stone'a [29.06] 21:59(str. 11)
[15.09] 21:47 (str. 31)
Gin [01.03] 19:32 (str. 117)
Grzałki elektryczne do gotowania zacieru [04.05] 23:21 (str. 05)
[24.10] 12:13 (str. 47)
[24.10] 23:45 (str. 48)
[14.01] 00:45 (str. 85)
[14.01] 08:51 (str. 86)
[16.01] 07:33 (str. 87)
H.E.T.P. [04.10] 21:51 (str. 38)
[08.03] 11:40 (str. 120)
KEG - wykręcanie fittingu [03.10] 14:46 (str. 37)
[29.11] 16:41 (str. 58)
[04.01] 20:57 (str. 78)
Kolumna - doprowadzenie flegmy na wypełnienie [06.09] 11:45 (str. 27)
[17.01] 19:34 (str. 89)
[28.03] 16:01 (str. 130)
Kolumna - jakie wymiary? [02.08] 10:22 (str. 15)
[02.08] 23:08 (str. 15)
[22.08] 23:40 (str. 19)
[25.08] 01:32 (str. 20)
[26.09] 09:04 (str. 34)
[29.11] 14:08 (str. 58)
[21.01] 08:59 (str. 92)
[21.03] 19:51 (str. 128)
Kolumna - rodzaje ~ część 1 [27.08] 02:03 (str. 23)
Kolumna - rodzaje ~ część 2 [29.08] 03:04 (str. 24)
Kolumna - różnice pomiędzy valved i internal reflux [28.09] 14:16 (str. 35)
Kolumna - zalewanie ~ [25.08] 01:16 (str. 20)
[26.08] 16:45 (str. 22)
[26.08] 21:48 (str. 23)
[30.08] 11:50 (str. 24)
[11.10] 12:25 (str. 39)
Kolumna - zamknięta czy otwarta [03.09] 01:17 (str. 26)
[30.03] 16:14 (str. 131)
Kolumny mechaniczne [28.08] 16:36 (str. 24)
Kolumny "podwójne" [04.04] 16:32 (str. 136)
[07.04] 10:34 (str. 139)
Koniak - etapy produkcji [11.07] 23:06 (str. 12)
Lutowanie miedzi [21.10] 14:30 (str. 45)
[21.10] 19:31 (str. 45)
[21.10] 22:46 (str. 45)
Manometr na szczycie kolumny [16.09] 14:30 (str. 31)
[14.10] 15:06 (str. 40)
Metaxa [12.12] 15:12 (str. 63)
Nalewki [18.05] 20:44 (str. 08)
Ocynowana bańka na mleko, czy można stosować? [02.05] 11:51 (str. 04)
Oleje fuzlowe - kiedy powstają? [01.08] 23:01 (str. 14)
Pantotenian wapnia [11.05] 15:17 (str. 06)
Paski do pomiaru pH[26.10] 13:16 (str. 49)
Płaszcz grzejny [30.08] 15:02 (str. 24)
[30.11] 12:23 (str. 59)
[30.11] 23:56 (str. 60)
[11.12] 19:21 (str. 63)
Pirosiarczyn potasu[26.10] 20:05 (str. 50)
[23.11] 15:55 (str. 56)
[24.01] 01:34 (str. 94)
Pojemniki fermentacyjne z plastiku [16.10] 21:32 (str. 42)
Polskie Normy - wykaz PN dotyczących badania spirytusu [09.05] 21:18 (str. 06)
Półki teoretyczne i rzeczywiste w kolumnie [04.10] 23:49 (str. 38)
[08.03] 11:40 (str. 120)
up Góra
Próba jodowa [07.03] 18:59 (str. 119)
Przecier pomidorowy - tajemnica dobrego zacieru [11.06] 10:33 (str. 09)
Przegon i pogon [07.05] 09:09 (str. 06)
[02.02] 22:52 (str. 102)
Rakija [21.02] 02:17 (str. 112)
Refluks - cofanie destylatu do chłodnicy [17.01] 18:25 (str. 89)
Refluks - gdzie powinien być zamontowany [05.05] 12:55 (str. 05)
Refluks - rurka doprowadzająca flegmę na wypełnienie [17.01] 19:34 (str. 89)
[15.03] 02:13 (str. 123)
Refluks - wewnętrzny / zewnętrzny - okreslenie ~ [30.01] 02:52 (str. 100)
[30.01] 11:42 (str. 100)
[31.01] 19:28 (str. 101)
Rektyfikacja [25.10] 11:21 (str. 48)
Rurka KO - wyginanie ~ [23.12] 20:21 (str. 73)
Siwucha [17.02] 02:23 (str. 110)
Skrobia - scukrzanie ~ [31.10] 09:22 (str. 51)
[13.11] 12:54 (str. 53)
[15.11] 17:30 (str. 53)
[23.01] 22:47 (str. 94)
[11.02] 22:59 (str. 106)
[11.02] 23:04 (str. 107)
[26.02] 13:00 (str. 115)
[28.02] 22:54 (str. 117)
[04.03] 20:54 (str. 118)
Skrobia - scukrzanie (zacieranie żyta) [07.03] 07:41 (str. 119)
[30.03] 23:09 (str. 132)
Skrobia - scukrzanie bezcisnieniowe [27.01] 18:49 (str. 98)
Słód - przygotowanie ~ [23.01] 22:47 (str. 94)
[06.03] 12:53 (str. 118)
Spawanie, lutowanie nierdzewki [25.08] 18:18 (str. 21)
[26.08] 08:14 (str. 22)
[27.08] 23:52 (str. 23)
[20.03] 03:22 (str. 126)
[21.03] 13:48 (str. 127)
[28.03] 08:27 (str. 130)
Spirytus - czyszczenie ługiem sodowym i nadmanganianem potasu [04.05] 00:39 (str. 05)
[08.05] 16:00 (str. 06)
[09.05] 21:18 (str. 06)
[08.05] 16:00 (str. 06)
[18.07] 19:53 (str. 13)
[11.01] 20:48 (str. 82)
Spirytus - czyszczenie ługiem i nadmanganianem, reakcje chemiczne [01.08] 12:48 (str. 14)
Spirytus - czyszczanie nadmanganianem potasu i węglem [18.05] 20:18 (str. 08)
[17.07] 15:59 (str. 13)
Spirytus - czyszczanie perhydrolem [15.12] 00:08 (str. 65)
[15.12] 16:09 (str. 66)
[30.12] 23:54 (str. 75)
[08.01] 01:33 (str. 79)
[08.01] 10:50 (str. 80)
[09.01] 23:54 (str. 80)
[10.01] 23:20 (str. 81)
[11.01] 12:51 (str. 82)
[11.01] 23:10 (str. 83)
[18.01] 16:41 (str. 90)
Spirytus - dlaczego wrze w różnych temperaturach? [09.08] 20:27 (str. 16)
Spirytus - jak otrzymać (początek topicu) [22.12] 15:50 (str. 01)
Spirytus - dlaczego przybiera mleczne zabarwienie i jak to usunąć [12.05] 11:25 (str. 06)
[23.10] 15:39 (str. 46)
[05.01] 15:55 (str. 78)
[25.02] 14:20 (str. 115)
Spirytus - wyniki badań produktu VSOP [22.01] 22:20 (str. 93)
Stal SS - co ile kosztuje [19.10] 19:56 (str. 43)
[20.12] 09:52 (str. 71)
Stal SS, miedź - przewodnictwo cieplne [20.10] 22:24 (str. 44)
[21.10] 09:47 (str. 44)
Starka [17.02] 18:14 (str. 110)
Strzenie, przechowywanie destylatów [17.02] 22:43 (str. 110)
Sliwowica [17.02] 02:23 (str. 110)
Sliwowica Łącka[22.03] 03:35 (str. 128)
Taboret / promiennik gazowy [24.10] 09:46 (str. 47)
[24.10] 16:30 (str. 47)
[29.11] 10:06 (str. 58)
[17.01] 09:44 (str. 88)
Temperatura - pomiar na szczycie kolumny [24.10] 00:48 (str. 46)
[24.10] 11:59 (str. 47)
[24.10] 20:56 (str. 48)
[25.10] 17:17 (str. 49)
Temperatura - pomiar za pomocą układów DS1620, DS18B20P [09.08] 22:46 (str. 16)
[25.08] 14:53 (str. 21)
[25.08] 15:06 (str. 21)
[31.08] 21:44 (str. 25)
[07.09] 15:43 (str. 28)
Temperatura - wykres ~ podczas destylacji [17.08] 22:41 (str. 18)
Termometr - jaki kupić? [18.01] 13:26 (str. 90)
Termometr - gdzie montować? [15.09] 09:29 (str. 31)
Termometr - uwagi montażowe [27.09] 13:29 (str. 35)
[20.12] 14:16 (str. 71)
Uszczelka silikonowa domowej roboty [22.03] 23:56 (str. 129)
Wanienka ultradźwiękowa [30.11] 21:04 (str. 59)
Węgiel aktywowany [12.05] 14:03 (str. 07)
[26.10] 23:21 (str. 50)
[06.12] 00:13 (str. 61)
Węgiel aktywowany - czy można używać węgla z masek p-gaz [12.05] 13:41 (str. 06)
[13.05] 15:43 (str. 07)
[14.01] 18:45 (str. 86)
[15.01] 21:49 (str. 87)
Węgiel aktywowany - filtrowanie destylatu [15.05] 10:01 (str. 07)
[26.11] 12:27 (str. 57)
[01.12] 17:25 (str. 60)
Whiskey [17.02] 02:23 (str. 110)
[22.02] 01:39 (str. 112)
[22.02] 13:56 (str. 113)
Woda - gotować czy nie gotować? [26.10] 21:17 (str. 50)
[27.10] 09:53 (str. 50)
[11.01] 11:42 (str. 81)
[24.01] 00:40 (str. 94)
[29.01] 23:34 (str. 99)
[08.02] 14:04 (str. 106)
[15.03] 18:15 (str. 123)
Wódki smakowe (gatunkowe) [19.05] 12:47 (str. 08)
Zacier - dlaczego powinien być klarowany [02.05] 18:06 (str. 05)
Zacier - dlaczego powinien być zakwaszany [30.04] 11:56 (str. 04)
[25.01] 11:32 (str. 95)
Zacier - eksperymenty i doświadczenia z ~ [29.01] 14:11 (str. 99)
[30.01] 15:02 (str. 100)
[08.02] 01:20 (str. 106)
Zacier - klarowanie [03.05] 10:24 (str. 05)
Zacier - odkryty czy nie? [23.01] 23:47 (str. 02)
[09.05] 14:28 (str. 06)
Zacier - określanie kwasowości [26.10] 11:05 (str. 49)
Zacier - zakwaszanie [03.05] 10:18 (str. 05)
Zacier - zabożowy [11.02] 22:59 (str. 106)
[11.02] 23:04 (str. 107)
Zawory - jakie kupić [07.10] 07:59 (str. 39)
Zimny palec [22.09] 00:59 (str. 33)
[13.01] 15:22 (str. 85)
Zmywaki - ile ~ użyć? [12.09] 21:54 (str. 30)
Zmywaki - jak wypełnić kolumnę? [31.12] 20:30 (str. 75)
[01.01] 19:16 (str. 75)
[02.01] 01:02 (str. 76)
Zmywaki - jakich ~ użyć? [25.08] 14:53 (str. 21)
[03.01] 09:57 (str. 76)
[16.01] 20:29 (str. 88)
[18.01] 21:14 (str. 90)
[20.01] 12:07 (str. 91)
[18.03] 18:51 (str. 125)
Zmywaki - sprawdzanie magnesem, kwasem [18.03] 21:14 (str. 126)
Żytniówka [17.02] 02:23 (str. 110)
[13.03] 14:36 (str. 123)
up Góra

Przepisy na zacier
Zacier "szwedzki" [30.04] 11:28 (str. 04)
Zacier zbożowy [24.08] 21:20 (str. 20)
Zacier zbożowo-ziemniaczany [24.08] 21:20 (str. 20)
[16.11] 22:05 (str. 54)
Zacier z bananów [02.08] 14:22 (str. 15)
[07.08] 16:53 (str. 15)
Zacier z buraków cukrowych [24.08] 21:20 (str. 20)
Zacier z cukru [29.10] 17:51 (str. 51)
Zacier z dzikiej róży [24.08] 18:22 (str. 20)
Zacier z grochu [17.05] 14:45 (str. 07)
Zacier z jęczmienia [01.05] 11:30 (str. 04)
[01.11] 05:07 (str. 51)
Zacier z kukurydzy [22.02] 21:30 (str. 113)
Zacier z mąki ziemniaczanej (skrobi) [13.11] 12:54 (str. 53)
Zacier z pszenicy [24.08] 21:20 (str. 20)
Zacier z przetworów owocowych [26.01] 14:58 (str. 97)
Zacier z ziemniaków [15.10] 14:28 (str. 41)
Zacier z żyta [02.05] 15:36 (str. 04)
[24.08] 21:20 (str. 20)
[29.10] 17:51 (str. 51)
[16.11] 22:05 (str. 54)
Zacier ze śliwek [21.06] 15:15 (str. 10)
[21.10] 19:02 (str. 45)
[21.10] 20:15 (str. 45)
[22.10] 11:45 (str. 45)
up Góra

Dzisiaj